No products in the cart.

a
OuderschapAls ouder moeten we niet perfect zijn, we maken fouten en we herstellen ze.

Praktijk Het Perspectief

Als ouder moeten we niet perfect zijn, we maken fouten en we herstellen ze.

Ruzie maken, fouten maken, dingen vergeten, het niet eens zijn, op zich is niet zo’n probleem. Zolang er herstel is, zolang we maken wat beschadigd is.

Niet meer en niet minder dan dat.

Herstel weegt zo veel meer door dan het gewicht van al je fouten tegelijk.

1. Als ouder(s)…

We zijn geen perfecte ouders, gelukkig. We zijn realistische ouders, ouders die fouten maken. Die soms toch onze stem verheffen, die soms toch vergeten de lievelingstrui te wassen, die een blauwe lepel geven i.p.v. de rode. Ouders die het soms mis hebben, die dingen vergeten, die geraakt worden, die moe zijn, die geen goesting hebben, die het bui zijn, die geen geduld meer hebben. En ga zo maar door… wij zijn mens, net zoals onze kinderen.

Kinderen heb geen perfecte ouder nodig, wel een authentieke ouder. Een ouder die durft toegeven ‘ohja ik ben dat vergeten, ik vind dat heel erg voor jou, het spijt me echt. Ik ga mijn best doen er volgende keer beter aan te denken, kan je mij eraan helpen denken?’ ‘ik ben boos geworden daarnet en heb geroepen, sorry daarvoor, dat had ik niet mogen doen.’

Kinderen hebben het nodig dat wij fouten maken, zo leren zij dat fouten maken mag, dat ook zij niet perfect moeten zijn.

Ze leren dat als we dingen doen of zeggen waar we spijt van hebben, we ons excuseren, we de band herstellen die we mogelijks even beschadigd hebben.

 

2.Als partner(s)

Wanneer je dingen gezegd hebt tegen je partner waar je spijt van hebt, wanneer je merkt dat je heviger reageerde dan nodig was, wanneer je merkt dat je botter was dan je wou…. Herstel! Kom erop terug, trek het recht. Net zoals de band met onze kinderen, heeft de band met onze partner liefde en zorg nodig na een beschadiging, na een ruzie, na een verhitte discussie.

Nadat het ‘vuur’ vanbinnen is afgekoeld, is het tijd om te herstellen.

Kom erop terug, en begin met te vertellen waar jij spijt van hebt van jij deed of zei: ‘sorry dat ik je niet liet uitspreken en boos ben weggelopen’ ‘sorry dat ik zei dat je nooit iets doet in het huishouden, ik weet dat je veel buiten in de tuin werkt en ik ben je daar dankbaar voor’ .Op die manier open je met zachtheid, met begrip en kan je terug dichter bij elkaar komen en jullie band herstellen.

Kortom, lastigheden herstellen is een van de belangrijkste aspecten om de band te blijven behouden en samen (nog sterker) verder te kunnen. 

 

Laat een reactie achter